Aangeboden in Sint Laureins en te koop in Maldegem Kleit

by lucas dewaele

Vertrouwen en vriendschap. In deze gangbare volgorde benadert de fotograaf zijn model. Eerst is er het vertrouwen dat mondjesmaat uitgesmeerd wordt – het gesprek, de obligate vragen met weinig verrassende antwoorden, het uiteindelijke blootgeven en de daad van het fotograferen, het vastleggen, het fixeren.

het overlegmoment voor de etalage

En daarna is er misschien wat kans op vriendschap, een gevoel gebaseerd op wederzijdse gebreken en genegen respect. Misschien.

Deborah is blind en ervaart, zoals bloed- en beeldloze fotocritici, het verschil tussen klaar en donker. Meer niet en, swat, het weze zo. Een speling, een onvoorziengheid, het fatum, zij heeft er zich bij neergelegd – een tijdje – en is ook weer opgestaan, voor levenslang. Ze laat punctueel optekenen dat ze wel degelijk kan schrijven – zonder puntjes op de i.

Haar vertrouwen en vriendschap zijn niet gratuit: ze zijn “verdienbaar”, om het gebrekkig uit te drukken. En ik maak er zienderogen gebruik van.

Ja, ze wil “geëtaleerd” worden voor haar raam – “ze zijn vuil, hé – en voor de wereld, maar een simpele wangkus bij het afscheid… zij heeft er Laurel and Hardy-achtige ervaringen mee. Een beetje zoals blind wandelen op straat, met een lange ladder op je schouder. Wee je entourage, als je herkend en geroepen wordt; een ravage is nooit te voorzien.

Voorzien en nazien. Deborah’s plaisanterie wordt nagekeken.

Altijd feest in Maldegem Kleit.

Wel gratuit zijn de taferelen in Maldegem Kleit. Een halfopen kermis en een winkel van menselijke resten in plastic modus . Raar, voor een buiten-passeerder, die even blijft staan. Een beetje zoals marktervaringen in Izegem, maar dan op verstilde wijze.

Is Maria thuis?

Verstilde en fragiele beelden : mens, heb ik even stilgestaan bij het werk van Tina Kazakhishvili (http://tinakazakhishvili.com ) . Gelukkig onopgeleid en bereikbaar, een fotografe, zonder dedain, neerwaartse kijk op de documentaire reflex van een toegewijd mens met een camera. Geen blijk van cynisme of afgewenteld zijn, geen bediening van omzwachtelende woorden, gewoon, behartigd, franjeloos en fragiel. Uit de tijd en uit de derde macht van tien.