In de ban van de (newton)ring (op gescande polaroids).

by lucas dewaele

Bij ontstentenis van ander speeltuig valt de flaneur-fotograaf terug op de hedendaagse versie van polaroid. “Instax” heet het speeltje en het spelen is een geldverslindende acteerprestatie. Geldvretend spreekt voor zich; acterend presteren, om de lachwekkende daad van het fotograferen voor de medemens te verbergen. Een gediplomeerd fotograaf met een instant-toy… en weet je, hij kijkt zelfs niet door de zoeker.

Maar ik hou van die beeldjes : ze vertonen iets kinderlijks van een prille analoge beleving. Maar door mijn leeftijd genereer ik toch maar lekker “gelaagdheid”.

En de vage esthetiek ervan is zo formaat-gebonden, dat ik er zo waar nostalgisch van word. Om het met Paul Strand te zeggen: “ze zijn eerlijk, direct en soms bezield met een schoonheid, hoe onbedoeld ook.”

Ook nostalgie, maar dan op internationaal niveau is het geanimeerde stripverhaal van Ryan Larkins, Walking (1968, 05’).  Dr. Pascal Lefevre, een zeer gestoffeerde en gehaaste prof, gaf mij terloops de vergulde tip :

http://www.youtube.com/watch?v=KpE_ETl0S58.

Eindelijk kan ik aan mensen duidelijk maken wat ik binnenkort, tussen Kerst en Nieuwjaar, op Javaanse sporen zal opsporen.

Nog nostalgie, maar dan gedateerd in 1933, is de uitspraak van Raoul Haussman, dadaïst van het eerste uur en zelfverklaarde uitvinder van de fotomontage.

“De ervaring leert ons dat vrijwel geen enkele fotograaf ook maar enig benul heeft van de meest fundamentele artistieke kwesties. Het kadreren van een beeld, het begeleiden van de blik van de kijker, de relatie tussen ruimte en vorm: voor de meeste fotografen zijn het slechts lege concepten.”

Bijna 50 en ik moet her-denken. Ik ken er tallozen, die zichzelf al jaren bevredigen in het zuchten naar brugpensioen en het verzamelen van fondsen. Intussen leer ik er op los en ontdek ik fragmentarisch wat zich al jaren opdrong.

“Het lot omvormen tot bewustzijn”. Proberen (zonder googlen). En intussen fotograferen, zonder omzien, de realiteit verankeren in beelden.

stoeien met beelden in SASK Roeselare