Zin op maandag
by lucas dewaele
Het Echternachse processiewerk van mijn overpeinzingen resulteert alvast in één zin:
“Ik moet besluiten dat er meer essentieels ligt in de aanpak van de documentaire fotograaf, die het verhaal en zijn breed-affectieve aanpak niet ontegenzeggelijk tentoon spreidt, maar deze oproept. De fotograaf-kunstenaar die de kijker eenvoudigweg vraagt om het verhaal zelf te hertalen, wars van een interpretatie van de kunstenaar zelf of van de theoreticus, die stelt hoe deze of gene beeldtaal aldus dient geïnterpreteerd.” Tot dusver een kleine ontknoping in mijn zoektocht naar de betere ijkpunten in documentaire beelden. Bijna, uit puur theoretische rancune, voegde ik er nog aan toe, dat een kunstenaar er pas echt in slaagt de documentaire beeldtaal op te schonen, als elke oprisping van bijvoorbeeld feminisme of ecologie of immateriële kwaliteiten in de kiem gedoofd wordt, door het werk zelf. En door de reactie van de argeloze kijker, die geniet en beleeft. Maar, ik schreef het reeds, “rancune” hoort niet thuis in de kolommen van een masterscriptie. Maar in de verzonken schrijfsels van een blogje des te meer en meer.
Scriptiejeuk ten spijt lees ik nog graag over fotografie. Stephen Shore – ik ben over de man heen gestapt bij het schrijven over documentaire fotografie – maakt in “The Nature of Photographs” melding van volgende “tools”. “Bij het bepalen van de inhoud en de beeldopbouw, zijn het standpunt, het kader, het scherpstelpunt en tijd de vormelijke gereedschappen van de fotograaf; ze worden gestuurd door de aandacht die de fotograaf opbrengt. Ze weerkaatsen de helderheid van zijn concentratie. Deze tools sluiten nauw aan bij de mentale “organisatie” van de fotograaf.”
De wijsheid die Susan Sontag, weliswaar in brokjesvorm, aanbrengt, wordt vervolgd in het boekje van Shore. Wijsheid in de vorm van een vingerknip, in de stemming van “let op, beste fotograaf, ik ga je iets openbaren”. Een voorbeeld. “Als je nu pas bewust wordt van de ruimte tussen jezelf en deze pagina (dit scherm), dan kan je spreken van een transmutatie, een zijnswisseling van je aandacht en je waarneming. Deze soort verandering van je perceptie, kan voor een fotograaf leiden tot een herschikking in zijn formele beslissingen bij het maken van een foto”.
Telt dit als scriptieverdriet of eerder als bijdrage tot het begrijpen van beelden, wars van termen “leuk, geestig, sterk, feministisch-onvriendelijk,….” Of weet ik veel welke ondoordachte verzuursels het leven en het kunstenaarschap tekenen?
Animositeit op maandag, daar heb ik zin in.
Na een eerste lezing van het boek van Hans Aarsman (DS 30/03/2012) : de Fotodetective, ben ik er steeds meer van overtuigd dat er twee fundamenteel verschillende visies zijn in het begrijpen van beelden, in de veronderstelling dat er geen titels of begeleidende tekst van de fotograaf of derden aanwezig zijn :
Ofwel probeer je het als niet fotografisch onderlegd mens en gaat de aandacht voornamelijk naar het onderwerp. Zelfs al komen er op die manier honderden of duizenden associaties naar boven, dan nog “imploderen die gedachten bij het formuleren van een gedachte tot één uitspraak over schoonheid”.
Anderzijds kun je proberen als fotografisch onderlegd mens de foto te beoordelen, naast de obligate mening over het al dan niet aanwezig zijn van schoonheid in het onderwerp of het beeld, maar dan blijft meestal nog het vormelijke aspect over.
Voorwaar een vrij ongenuanceerde arbitrage!
Welke uitkomst kan een mens (al dan niet erudiet) verwachten als hij/zij beelden beoordeelt aan de hand van andere beelden, en dus de hordes van taal, van schoonheid en vorm vermijdt? Gewoon redenerend als Alec Soth, die beeldassociaties maakt? Google eens “connecting the dots”…
In vakantietijd voel ik me vrijer om academische muren te slopen…
Het visuele en het verbale zijn vaak tegenpolen, of tegenhangers, liever. Complementair.
En toch gebruiken we de taal heel vaak slechts om de inherente schoonheid of gelaagdheid of … van een beeld te laten naklinken. Er wordt geen extra dimensie of inzicht of meerwaarde door gegenereerd. Het grootste voordeel ondervindt de maker, wiens ego al dan niet gestreeld wordt door de opmerking.
In de ‘vind-ik-leuk-cultuur’ van heden, vind ik dan een zekere beeldrijm van mensen die wel iets te zeggen hebben, meer op zijn plaats.
“Het visuele en het verbale zijn vaak tegenpolen, of tegenhangers, liever. Complementair. ” Is dit een dogma van Aarsman Hans of een losse gedachte? En waarop gebaseerd..? Schoolmeesters blijven scherp, ook in vakantiemodus.
De heer Aarsman is hier niet aan te pas gekomen. Taal en beeld kunnen elkaar aanvullen als er een extra duiding gegeven wordt van een beeld. Iets wat voor de kijker onmogelijk kan gezien worden. Reacties op beelden zijn vaak een kopie van wat het beeld is en dragen niks bij tot de ervaring van het kijken naar het beeld. In erudiete kringen is dat misschien anders.
Schoolmeesters raken soms wel vast in routine en zijn ook soms ongenuanceerd. Zwart-wit. Met een grote concentratie links op het histogram.
Het is dat gebrek aan nuancering dat er waarschijnlijk voor zorgt dat iemand niet fotografeert op een mooie dag als deze en eerder misnoegd kijkt naar een vullende HDD met teleurstellend materiaal.
Ik stel een doorgedreven kuur voor. Kijk naar http://diptychs.com/
Misschien zal het histogram zijn spiegelbeeld verraden…?
Een fietstocht naar het mijnenveld in Grand Hornu kan ook wonderlijk werken.
Misschien kan Els een tweede reeks foto’s maken om aan de andere kant te plaatsen, zoals bij de blog die je doorstuurde.
Een fietstocht OP het mijnenveld in Grand Hornu zou anders waarschijnlijk ook wel een verschuiving naar de rechterkant veroozaken in het histogram. Daguitstap anyone?
Voor de expo is het nog even koffiedik kijken. Zaterdag brengt misschien raad.
Sontag kan ook raad brengen.
Het idee met een koppel tortelvogeltjes als wederzijdse fotografen moet je zeker uitproberen. Met eenvoudige middelen aub.
Het mijnenveld in Grand Hornu : de schachten zijn dichtgestopt; alleen nog een paar Siciliaanse weduwen kunnen voor gevaar en koffie zorgen.
alleen nog een paar Siciliaanse weduwen kunnen voor gevaar en koffie zorgen.
…
Dit is een prachtige zeugma.
En het is ook realiteit…. Eén felle weduwe prijkt ergens op mijn site. Ze heeft indertijd zowat alle studenten over haar vloer en haar lijf gekregen. Al is dit laatste geen realiteit, maar een…. zeugma.