Bijleren.

by lucas dewaele

copyright Yves Veys

Ik raak bedreven en ontroerd.

Niet alleen als ik in de Academie, mijn eeuwig werkoord, tijdelijke studio’s laat opbouwen door bedrijvige cursisten, maar ook als ik simpelweg lees en zie. Zal ik in één adem beweren dat het “zien” eerder is dan het “lezen (en leren)”? Of omgekeerd? Voor mijn part hebben “zien en lezen” een synchrone draagwijdte.

Ik lees alvast bij Walker Evans:

“I go to the street for the education of my eye and for the sustenance that the eye needs – the hungry eye, and my eye is hungry.”

Als ik rondkijk, rondloop en gulhartig lees kom ik tot één conclusie, een beetje op zijn Sontags : de werkelijkheid beleven is begrijpen dat deze steeds complexer wordt; metterdaad wordt een beetje getoucheerde fotograaf daarbij gedreven om die complexiteit sterk te reduceren en te vereenvoudigen, en dus, gaat de simpele fotografenziel zich in zijn verslaving roeren : het fotograferen.

Weekendpret bederven is niet mijn doel, maar even stilstaan kan misschien toch wel iemand aanbelangen. Denk ik. Als ik – de leraar – zie en hoor hoe fotografen de honger naar beelden temperen…. dan word ik telkens gegrepen door de directe realiteit en welke potentie, welke gulheid erin opgepot ligt. Uiteraard zijn er de immer academische argumenten, verhindert de gedisciplineerde kijkethiek het eenvoudig strippen van de realiteit. En vindt men het afstandelijk kijken ver verheven boven het gewoon fotoknippen uit wat zich aandient. Maar toch : ik vermoed dat het gebaar van onbevangen fotograferen een geste teweegbrengt : die van het willen leren, primitief nieuwsgierig zijn.

Ik ontdek ook dat “lezen” zich verklaart in “oogsten, bijeengaren”. De fotograaf Walker Evans deed dit stoutmoedig in zijn werk voor de Farm Security Administration; volledig in de logica van het toenmalige “nieuwe” zien, maakte hij de beelden zonder sentiment, zonder conceptueel geëmmer, zonder ornament.

Ik denk dat ik verder lees en pluk uit mijn kringen.

P.s. mijn arbeidsveld is op DKO-dag 11 februari min of meer de Sask, in de Leenstraat te Roeselare. Welkom. www.saskroeselare.be